Konečně jsem se dostal k rozesílání
velikonočních pozdravů.
Velikonoce letos začaly sněhovou pokrývkou
a "prvnojarňodenním" počasím, zrovna, když jsme jeli doktorovi. Záludnosti
počasí zčásti přestáli v autě, kryti před tou slotou, ale stejně jsme
promokli cestou k autu i k doktorovi.
Vesele to tedy nezačalo.
Škaredá středa byla opravdu škaredá
a vypadalo to věru jako když se někdo na někoho škaredil. Možná že na tom
Jidášově škaredění na Jéžíše asi taky něco bude. Vzpomněl jsem si
na ně, když paní sousedka Saidlová z Oázy přinesla čerstvě napečené "jidáše",
Vonící pečivo, chutí připomínající vánočky i velikonoční mazance, možná
také loupáčky, ale tvarově jsou to malinké pletence posypané mákem. Jako
když uděláte na válečku těsta obyčejný uzel. I za
ty prosté pečené "uzly" patří dík paní Saidlové z Oázy.
Naproti tomu dcera Pavla přivezla typicky
anglické "Hot cross buns", které se v Británii pečou jen na velikonoce.
V překladu značí kořeněné hrozinkové křížové buchtičky, neboli
opět historicky "jidášky", avšak z ostrovů.
Ještě, že jsem si oboje vyfotil, protože už nejsou!
Kdepak, ať je to slavnostní pečivo odkudkoliv, je dobré všude na světě.
Po dlouhodobých půstech si lidé začali
s příchodem jara dopřávat.
Každoročně se u nás o velikonocích dveře netrhnou a přicházejí návštěvy, už i přátelé našich dětí, i se svými polovičkami a také dětmi. Nejinak tomu bude i letos.
Stálicí těchto velikonočních návštěv na zelený čtvrtek a na velký pátek nebo v bílou sobotu je a doufejme že i nadále bude lidický herec a náš dobrý přítel a kamarád Michal Zelenka. Ne že by přišel pojíst ve čtvrtek nějaký ten salát z kopřiv, ani ne proto, aby připomněl, co se má držet na velký pátek, ani aby v sobotu začal s námi se všemi bílit stavení, jak to dělávali podle tradice naši dávní předkové, ale přijde jen tak popovídat o všem co se přihodilo od minulých vánoc.
No nedejte mu svůj hlas, nestaňte se
členem fanklubu
Michala Zelenky.
Michale máš můj hlas a to že Ti fandím, dávám každoročně
najevo. Přeji Ti a tvojí celé rodině pěkné velikonoce.
|
|